Duurzaam initiatief brengt leven in het Verdronken land
Terwijl de vleessector de wereld op zijn kop zet door de industriële vleesproductie en import op te voeren, doen Kris en Geert het volledig anders. Het Verdronken land van Saeftinghe is tussen mei en november een mooi tafereel met grazende witblauw runderen. Dit ras heeft een kleine ecologische voetafdruk en is afkomstig uit België. Deze dieren hebben bovendien relatief weinig geproduceerd voedsel nodig aangezien ze het merendeel van hun leven, in volledige vrijheid, op de zilte graslanden doorbrengen.
In tijden van klimaatverandering en toenemende bewustwording van de consument wordt duurzame vleesproductie steeds meer noodzakelijk. Een belangrijk aspect van duurzaam consumeren heeft betrekking op de korte keten.
“De mensen willen weer weten waar hun vlees vandaan komt. Bij ons hebben ze de mogelijkheid de dieren te bekijken en de werkzaamheden op de boerderij te zien en te beleven. Korter bij de keten kan je niet staan.”
Naast duurzame productie zetten ze in op ethisch verantwoorde bedrijfsvoering. Dierenwelzijn is voor Kris en Geert een topprioriteit. Daarnaast maken ze gebruik van elektriciteit en water uit zelfvoorzienende bronnen zoals zonnepanelen en grondwaterwinning.
Het Verdronken Land van Saeftinghe is een deel van het grenspark Groot- Saeftinghe. Het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling maakte 1,4 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van het nieuwe grenspark. De partners sloegen de handen in elkaar, verdubbelden dat budget en engageren zich om er een internationale trekpleister van te maken voor natuurliefhebbers.
“Onze ambitie is om hier in de toekomst op een volwaardige manier deel van te kunnen uitmaken. Het doel van Grenspark groot-Saeftinghe is een ecosysteem te creëren tussennatuur, industrie en landbouw. In dit plaatje past onze manier van vee telen en de verkoop van een nicheproduct perfect.”
De verkoop van het pré salé vlees verloopt via onze website www.saeftingher.com. Hier kan de klant kiezen welk vlees hij wil bestellen. De bestelling kan dan afgehaald worden op de afgesproken zaterdagnamiddag bij ons op de boerderij. Aansluitend kan de klant dan een kijkje nemen in de rundveestal.
In 2018 is ‘Het Saeftingherhof’ toegetreden tot de coöperatie ‘Smaak Van Waas’. Dit initiatief telt 13 streekproducenten. “Samen met de medewerking van plattelandscentrum Meetjesland hebben we een platform opgericht waar de consument alle streekproducten met 1 muisklik kan bestellen via een webshop. De bestellingen worden dan netjes aan huis geleverd.”
Daarnaast leveren we ook aan een nieuw opgerichte buurderij in Graauw. Dit is een platform dat georganiseerd wordt door Boeren en Buren. De buurderij in Graauw biedt zoveel mogelijk biologische en natuurproducten aan. Je kan via de webshop bestellen en je bestelling komen afhalen op maandagavond.
Ook de plaatselijke slagerij “Filip en Eva” in Nieuw-Namen en slagerij Jan Bracké in Terhole (beiden in Nederland), biedt het Saeftingher pré salé vlees aan naast de vele andere lekkernijen.
Het vlees van de Belgische Wit-Blauw pré salé runderen is een seizoensproduct. Je kan het enkel kopen in de periode tussen september en april. Tijdens de zomermaanden kan je gewoon Belgisch wit blauw rundvlees en kalfsvlees kopen. Kris en Geert kwamen op het idee toen ze op vakantie waren in de Sommevallei in Frankrijk. “Dit was de oplossing om duurzaam vlees te produceren op een natuur- en diervriendelijke manier.”
Deze manier van landbouw kent geen overproductie en is niet marktprijs gevoelig. In België is dit concept uniek. Maar Kris Van Royen en Geert Meersschaert denken nog verder. “We denken, in het kader van het Grenspark, nog aan een streekproductenwinkel. Het is fijn om groepen te ontvangen en hen te laten kennis maken met wat de streek allemaal te bieden heeft.”
Kortom, Het Saeftingherhof is nog lang niet weg te denken uit de streek. Je kan hen deze zomer terug vinden op diverse evenementen zoals de Doelse Feesten en Prosperpolder Jaarmarkt.
Tijdens de week van de korte keten, houdt het Saeftingherhof op zondag 5 mei tussen 13 en 18 uur, hun klantendag. Deze gaat door op de dijk rechtover het bezoekerscentrum van Het Verdronken Land van Saeftinghe, in Emmadorp, Nederland.
Iedereen mag dan gratis komen proeven om kennis te maken de lekkere smaak van het pré salévlees.Er wordt ook een gratis drankje aangeboden en er kan ingeschreven worden voor een korte gegidste wandeling door de gidsen van het gebied.
Het Saeftingherhof – 30 maart 2019
Het bericht Duurzaam initiatief brengt leven in het Verdronken land verscheen eerst op Koop Kern Kieldrecht.




